22.02.2018

 
Μασκαρέματα στο Νηπιαγωγείο
 
Λίγο πριν την έναρξη της  Σαρακοστής, την Τσικνοπέμπτη, οι πόρτες του Νηπιαγωγείου άνοιξαν για τους ιππότες, τις πριγκίπισσες, τους ήρωες και τις ηρωίδες των παραμυθιών γεμίζοντας τον χώρο με χρώματα, τραγούδια  και χορό.

Οι μικροί μαθητές κρατώντας τα γαϊτάνια, αναβίωσαν τον παραδοσιακό χορό με το γαϊτανάκι, που έφεραν ως έθιμο στην Ελλάδα οι πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς  Ασίας. Η ζωντανή μουσική από το νταούλι  ξεσήκωσε παιδιά, γονείς και δασκάλους και όλοι μαζί  χόρεψαν παραδοσιακούς  χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης εικάζεται ότι έχει τις ρίζες του στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, οι οποίες επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Παρόμοιο έθιμο γιορτάζεται και στο εξωτερικό. Στη Γερμανία γιορτάζουν τη Schmutziger Donnerstag (Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ η Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη). Έτσι, και στο νηπιαγωγείο, ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) από το ψήσιμο των κρεατικών ήταν διάχυτος παντού και συνόδευσε  τη μασκαράτα και το γλέντι μικρών και μεγάλων.
 
 
 
 
 
 
 
Εκτύπωση
Email this to a friend?
Share this on Facebook
© 2017 Anatolia Elementary School, Σεβενίδη 31B, Τ.Θ. 21021, Τ.Κ. 55535, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398370, +30 2310 301330
Find us on:FacebookYouTube
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ